Bulgaristan’da üniversite fırsatı
ÖSS'de, üniversiye yerleşme ümidi olmayan gençler Bulgaristan'da yüksek öğrenim imkanı bulabilecek. Bulgaristan Üniversitesiteleri, Türk gençlerini bekliyor.
Son yıllarda ÖSS'de açıkta kalan öğrencilerin Bulgaristan üniversitelerine gösterdiği büyük ilgi üzerine, Bulgaristan Üniversitesi Rektör ve yardımcıları bu konuda açıklamalarda bulunmak üzere Studyplus Yurtdışı Eğitimin düzenlediği Bulgaristan Üniversitelerileri Seminerini ziyaret etti.
Ruse Üniversitesi Uluslarlarası öğrenciler departmanı başkanı Prof. Dr. Plemen Daskalov, üniversitelerinin Bulgaristan'da, Avrupa'da ve Türkiye'de akreditasyonu bulunduğunu ve öğrencilerin eğitimlerini rahatça alabilmeleri için onlara mükemmel bir ortam hazırladıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Daskalov, 5 fakülte ve 2 yüksekokuldan oluşan üniversitede 5 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü belirterek, 25 alanda eğitim verdiklerini ve en büyük fakülteleri arasında Mühendislik ve Edebiyat fakültelerinin geldiğini kaydetti.
Varna Naval Academy Üniversitesi rektörü Kaptan Dimitar Angelov, üniversitelerinin dünyanın en iyi denizcilik üniversitelerinden biri olduğunu ve Türk öğrencilerin 3000€ hazırlık 2900€ lisans ücretleriyle bu üniversitede eğitim alabileceklerini, Ayrıca Kaptan Angelov bu üniversiteden mezun olan öğrencilerin uluslararası platformlarda çok iyi yerlerde çalıştıklarını belirtti.
Burgas Serbest Üniversitesi rektörü Prog. Dr. Petko Chobanov, Burgas Serbest Üniversitesinin Bulgaristan'nın en modern üniversitelerinden biri olduğunu belirterek öğrencilerin ekonomi, bilgisayar mühendisliği, hukuk, işletme, finans, muhasebe, halkla ilişkiler gibi bölümlerde oldukça ekonomik ücretlere okuyabileceğini belirttiler.
Avrupada serbestçe dolaş
Öğrenciler Bulgar üniversitelerinde eğitimleri boyunca avrupa vatandaşlık haklarından faydalanabilecekler ve alacakları liçna kart ile avrupada serbestçe dolaşabilirler.
Çifte vatandaşa yarı fiyat
Bulgar üniversiteleri, çifte vatandaşlık hakkı bulunan Türk gençleri için daha da cazip ücretlere sahip. Bulgaristan'da iktidar ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Genel
Başkan Yardımcısı Lütfi Mestan'ın verdiği önergenin Bulgar Parlamentosu'nda kabul edilmesinin ardından, bu ülkedeki üniversitelerde eğitim görecek olan çift pasaportlu Türk öğrencilerin ödeyeceği ücretler, yarı yarıya azalıyor. Bu tür özelliği bulunan öğrenciler, yine 2 taksit imkanından da yararlanabiliyor.
Yurt aylığı 35 Euro
Bulgar üniversitelerinde, yıllık eğitim ücretlerinin yanı sıra barınma ve yemek ücretleri de Türkiye şartlarına göre öğrencileri zorlamıyor. Üniversiteler, öğrencilerden günlük 1 Euro yemek ücreti talep ederken, barınma sorunu ise aylık 35 EUROya üniversite yerleşkelerindeki yurtlarda kalınarak çözümlenebiliyor.Tüm bu detaylara Studyplus Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı'nın ****www.studyplustr.com internet sitesinden veya 0212 236 59 92-93 numaralı telefonlarından ulaşılabilir.